Rožančeva esejistika in Francoski personalizem - Murnik, Maja (Slavistična revija, 2007)
Članek obravnava poglavitna miselna vozlišča Marjana Rožanca (1930-1990), kot jih je razvil v mnogih esejih do srede šestdesetih let dalje. Nanj so vplivale številne filozofske on idejne spodbude, med njimi tudi francosko personalistično gibanje. Članek se osredotoča na to povezavo, podati pa skuša tudi zaokrožen prikaz poglavitnih Rožančevih idej in njihovo ustvarjalno sintezo.
Keywords: esejistika; francoska književnost; French literature; Mounier, Emmanuel, 1905-1950; personalizem; primerjalne študije; Rožanc, Marjan, 1930-1990; Slovene literature; slovenska književnost