Impact of Young's modulus degradation on springback calculation in steel sheet drawing - Vrh, Marko (Strojniški vestnik, 2008)
Pričujoč prispevek prikazuje vpliv upoštevanja zmanjšanja togosti v materialu,ki je posledica razvoja poškodbe med preoblikovanjem, na rezultate računalniške simulacije elastične povračljivosti globoko vlečenega izdelka. Za ta namen je GTN (Gurson-Tvergaard-Needleman) poškodbeni model, ki smo ga ustrezno nadgradili z Mori-Tanaka modelom, s pomočjo podprograma VUMAT vnesen v programsko kodo ABAQUS/Explicit. Integracija konstitutivnega modela je izvedena z numerično shemo, ki je bila nedavno razvita s strani avtorjev. Zaradi avtentičnosti studije smo identificirali parametre konstitutivnega modela iz rezultatov meritev običajnega nateznega preizkusa ter meritev zmanjšanja elastičnega modula za nerjavno jeklo EN 1.4301. Na osnovi izvedene primerjalne analize numeričnih rezultatov elastične povračljivosti lahko sklepamo, da je potrebno zmanjšanje togosti materiala vključiti v simulacije preoblikovanja pločevine. Vpliv le-te na izračunano končno geometrijo preoblikovanega izdelka je namreč prevelik, da bi ga smeli zanemariti.
Keywords: preoblikovanje kovin; vlečenje; pločevina; elastičnost