Pogled študentov na izvajanje raziskovalne dejavnosti v okviru praktičnega usposabljanja - Kodrič, Ana (Farmacevtski vestnik, 2021)
V študijskem letu 2018/2019 smo v okviru praktičnega usposabljanja v učnih centrih v raziskovalno dejavnost pilotno vključili 12 študentov. Preverjali smo možnosti izvajanja raziskovalne dejavnosti v lekarniškem okolju s pomočjo študentov, ki bi hkrati pomenila dodano vrednost za študente v smislu razvoja kompetenc v okviru kompetenčnega modela praktičnega usposabljanja. Večina vključenih študentov (75 %) je svojo izkušnjo sodelovanja v raziskavi ocenila kot pozitivno. 91 % jih je poročalo, da je raziskovalna aktivnost prispevala k razvoju njihovih osebnostn-profesionalnih kompetenc, pri čemer so posebej izpostavljali komunikacijske veščine in upravljanje samega sebe, 50 % pa je ocenilo velik prispevek raziskave k razvoju kompetenc, vezanih na oskrbo pacienta, s poudarkom na bolj celostnem pridobivanje znanj farmakoterapije ter izvajanju k bolniku usmerjenih aktivnosti. Kot negativno izkušnjo so navajali določene izzive pri vključevanju bolnikov in zbiranju podatkov ter usklajevanju raziskovalnega in rutinskega dela v lekarni.
Keywords: Dislipidemija; Lekarne; praktično usposabljanje; Raziskovanje; študenti farmacije