Pepita Jiménez - Sanchís Cerdan, María Pilar (Verba hispanica, 2009)
Avtorica članka zgoščeno obravnava značilnosti najpomembnejšega romana Juana Valere, Pepita Jiménez. V njem je ta pomembni pisatelj 19. stoletja uporabil literarna sredstva, po katerih je segel tudi v drugih svojih delih. Posebej je izpostavljen Valerov zagovor larpurlartizma in odsev te tendence v preprosti vsebini romana, ki se vztrajno izogiba vsakršnemu konfliktu, v poudarjenem poetienem idealizmu, ki določa ambient, osebe in celo njihovo govorico, in v občutljivi rabi ironije, ki veje iz dvoumnega sporočila romana - ali pisatelj kritizira vero ali ne -, a se spravljivo razveže, saj se zdita vera in človeška ljubezen na koncu enakovredna.
Keywords: Valera, Juan, 1824-1905; Spanish literature; španska književnost; 19.st.; španski roman; Valera, Juan: Pepita Jiménez