Edited participation - Holt, Kristoffer (Javnost (Ljubljana), 2011)
Čeprav državljansko novinarstvo pomeni objavljanje vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki, je uredniški vpliv v državljanskem spletnem mediju pomemben. Uredniki določajo pogoje, pod katerimi uporabniki ustvarjajo vsebine, kontekst objave in dojemanje pomembnosti vsebin. Kljub temu ostaja nejasno, kako se ta vpliv kaže navzven in v kakšnem odnosu je do razprav o participativnem potencialu medijev za oživljanje demokracije. Članek primerja tri švedske spletne medije: Sourze - prvi švedski državljanski časopis, Newsmill - družabni medij, ki temelji na novicah in razpravi, in DN - spletno različico največjega švedskega jutranjega časopisa Dagens Nyheter. Avtorja zastavljata vprašanje, kakšen učinek ima uredniški vpliv na udeležbo. Rezultati nakazujejo, da je polje udeležbe zamejeno z logiko lastnega konteksta produkcije. Članom različnih družbenih kategorij se sodelovanje različno pogojuje. Še več kot to, uredniki oblikujejo agendo tako, da sugerirajo teme in nagrajujejo članke, ki upoštevajo njihove sugestije. Rezultati ne oporekajo domnevi, da so državljanski časopisi bolj dostopni kanali za državljane in zaradi tega tudi zanimivi kot možni načini za oblikovanje bolj demokratičnega udejstvovanja državljanov, a kljub temu zavračajo domnevo o svobodi pred omejitvami, ki so značilne za tradicionalne medije, kot so npr. prednostno tematiziranje, funkcije odbiratelja in medijska logika.
Keywords: Švedska; mass media; množični mediji; časopisi; časniki; uredništvo; uredniška politika; elektronski mediji; svetovni splet