Spremembe etnične strukture prebivalstva v Sloveniji po letu 1991 - Josipovič, Damir (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Članek predstavlja problematiko opredeljevanja sprememb etnične strukture v Sloveniji v zadnjem medpopisnem obdobju. Glavni poudarek je na primerjavi rezultatov zadnjega popisa 2002 s prejšnjim iz leta 1991. Groba primerjava sicer kaže, da se je delež Slovencev občutno znižal, a podrobnejša analiza kaže nasprotno. Med poudarki prispevka je razumevanje in razčlenjevanje pojava t.i. popisnih "neodgovorov". Predstavljene so metode, s katerimi lahko realneje opredeljujemo etnično strukturo v Sloveniji. Na podlagi izsledkov omenjenih metod je opredeljen tudi realnejši delež Slovencev in drugih večjih etničnih/narodnih skupin v skupnem prebivalstvu.
Keywords: Slovenia; Slovenija; human migration; migracije; demografija; demography; etnična struktura; popis prebivalstva