Ultrasound signs of acute appendicitis in children - clinical application - Vegar-Zubović, Sandra (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Najpogostejši vzrok bolečin v trebuhu pri otrocih, ki zahteva kirurško obravnavo, je akutno vnetje slepiča. Nobeden od kliničnih znakov nimaabsolutne diagnostične in napovedne vrednosti. Namen naše raziskave je bilopredeliti ultrazvočne značilnosti akutnega vnetja slepiča ter jih povezatis patomorfološkimi izvidi in intenzivnostjo vnetja. Metode. V prospektivni raziskavi smo ultrazvočno pregledali 50 otrok z znaki akutnega abdomna. Pri vseh bolnikih smo ultrazvočno diagnozo potrdili kirurško in patohistološko. Zanimalo nas je ali se trajanje simptomov do bolnišnične obravnave razlikuje glede na patohistološki izvid. Pri raziskavi smo uporabljali Toshiba Sonolaver ultrazvok s 3,75 MHz konveksno in 8 MHz linearnosondo. Rezultati. Od 8 ultrazvočnih znakov akutnega vnetja slepiča so se zanesljivi pokazali le anteriorno-posteriorna debelina slepiča, debelina periapendikularnega maščobnega tkiva in odsotnost peristaltike. Najpogostejši patohistološki izvid je bilo flegmonozno vnetje slepiča (44%). Pri več kot polovici bolnikov smo odkrili perforirano gangrenozno vnetje slepiča (30%) alisamo gangrenozno vnetje (22%), kar kaže na dolg časovni interval trajanja simptomov pred bolnišnično obravnavo. Statistična analiza je pokazala možnost ocenjevanja stopnje vnetja z anteriorno-posteriorno debelino slepiča in debelino periapendikularnega maščobnega tkiva kot znakoma zadebelitve stene črevesa. Zaključki. Ultrazvočna preiskava je metoda izbire, kadar ob klinični preiskavi dvomimo, ali ima otrok akutno vnetje slepiča. Z anteriorno-posteriorno debelino slepiča, debelino stene in debelino periapendikularnega maščobnega tkiva lahko zanesljivo ultrazvočno ocenimo stopnjo intenzivnosti vnetja slepiča.
Keywords: Acute Disease; Akutna bolezen; Apendicitis; Appendicitis; Cellulitis; Celulitis; Child; Črevesna perforacija; Gangrena; Gangrene; Intestinal Perforation; otroci; Otrok; Pathology; Prospective Studies; Prospektivne študije; slepo črevo; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika; vnetja