Pregled bakterijskih spolno prenosljivih bolezni (gonoreja, sifilis, klamidijska okužba) - Razpotnik, Saša (Placebo, 2025)
Sifilis, gonoreja in klamidijska okužba spadajo med bakterijske spolno prenosljive bolezni, ki zaradi možnosti razvoja večkratne odpornosti proti antibiotikom predstavljajo vedno večji izziv za svetovno zdravstvo. Posledice neustreznega zdravljenja so lahko za pacienta izjemno škodljive (razvoj nevrosifilisa, kardiosifilisa, demence, neplodnosti, ektopičnih zanositev), prav tako lahko vodijo v ogroženost kongenitalno okuženih novorojenčkov (manj razvit imunski sistem, večja možnost komplikacij, slepota zaradi konjunktivalnih okužb). Zaradi resnosti okužb in njihovih zapletov je pomembno, da razumemo patofiziološke mehanizme njihovega razvoja, kar nam lahko omogoča odkritje in razvoj novih učinkovitih in inovativnih terapij, ki presegajo ustaljeno zdravljenje z antibiotiki.
Keywords: antibiotic treatment; chlamydia; gonoreja; gonorrhoea; klamidijska okužba; nove terapije; novel therapies; pathophysiology of sexually transmitted bacterial infections; patofiziologija spolno prenosljivih bakterijskih okužb; sexually transmitted bacterial infections; sifilis; Spolne bolezni; spolno prenosljive bakterijske bolezni; syphilis; Zdravljenje; zdravljenje z antibiotiki