First confirmation of variegated molehopper Xya variegata (Latreille, 1809) (Orthoptera: Tridactylidae) occuring in Slovenia - Bedjanič, Matjaž (Natura Sloveniae, 2023)
Pojavljanje pisane krtovke Xya variegata v Sloveniji je bilo prvič nedvoumno potrjeno z opazovanjem odraslih osebkov in ličink dne 24. 3. 2023 in 2. 6. 2023 na obrežju gramoznice ob reki Muri, vzhodno od Petišovcev v Prekmurju, severovzhodna Slovenija. S tem je doslej dvomljiva uvrstitev vrste na seznam kobilic Slovenije upravičena. Za izboljšanje znanja o razširjenosti in biologiji vrste so potrebne nadaljnje raziskave, tako kot tudi ocena stopnje ogroženosti in načrtovanje ohranitvenih ukrepov za to ogroženo, ekološko zelo specializirano vrsto kobilic.
Keywords: Caelifera; distribution; grasshoppers; kobilice; kratkotipalčnice; ogroženost; Orthoptera; razširjenost; Slovenia; Slovenija; threat status; Xya; zoologija; zoology