50 Jahre Archäologie der älteren Eisenzeit in Slowenien - Gabrovec, Stane (Arheološki vestnik, 1999)
Članek obravnava zgodovino zadnjih 50 let arheologije starejše železne dobe v Sloveniji. V njem so prikazani njeni najvažnejši rezultati, problemi nastanka in razvoja jugovzhodne alpske halštatske kulture, njenega mesta v okviru sosednjih železnodobnih provinc in razmerja do zgodovinskih kultur Italije in Grčije.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; chronology; družbena ureditev; kronologija; naselbine; Slovenia; Slovenija; starejša železna doba