Oprema mestnih javnih prostorov na Poljskem - Banach-Ziaja, Marzena (Urbani izziv, 2008)
Ta članek se posveča estetskemu vidiku javnih prostorov, tudi najmanjšim elementom njihove opreme. Oprema ima namreč pomemben vpliv na končno podobo javnega prostora. Včasih že majhna sprememba popolnoma spremeni podobo prostora, s katerim se srečujemo vsak dan. Žal je za oblikovanje javnih prostorov odgovornih veliko krajevnih služb in upravnih teles. Morda je v nekaterih mestih na Poljskem prav ta številčnost vzrok za opazno neusklajenost dejanj in pobud. Zato bi morali številne težave, povezane z vzdrževanjem in rabo javnih prostorov, in to ne le v poljskih mestih, reševati tudi z ustreznim oblikovanjem in ustrezno izbiro podrobnosti.
Keywords: arhitekturni detajli; javni prostor; mesta; Poland; Poljska; prostorski razvoj; prostorsko urejanje; spremembe; urbani prostor