The influence of pre-task planning on speed and breakdown fluency - Kovač, Mirjana Matea (Vestnik za tuje jezike, 2019)
V raziskavi smo s pomočjo merjenja časovnih spremenljivk poskušali ugotoviti, kako načrtovanje vpliva na tekočnost govora pri govorcih drugega jezika. Udeleženci raziskave so bili študenti, ki smo jih razdelili v dve skupini po 37 oseb. Obe skupini sta morali opisati niz slik, pri čemer je imela ena skupina 10 minut časa za načrtovanje, druga pa je nalogo reševala brez predhodnega načrtovanja. Vrednosti časovnih spremenljivk tekočnosti govora smo izmerili s pomočjo programa za analizo govora PRAAT. Tekočnost govora določamo glede na hitrost (tj. hitrost govora in izgovora) in prekinitve govorne veri-ge (tj. povprečno trajanje in število premorov). Iz rezultatov raziskave je razvidno, da načrtovanje reševanja naloge ne vpliva na posamezne časovne spremenljivke. Ti rezultati so verjetno posledica zasnove izhodiščne naloge, ki je napeljevala k rabi pogostih leksemov, zato pri govorcih z dobrim jezikovnim znanjem ni vplivala na povečano zbranost. To se je odražalo tudi pri izražanju in izgovorjavi. Glede na opisane rezultate predlagamo preoblikovanje izhodiščne naloge, tako da bo načrtovanje reševanja naloge govorca vodilo k rabi manj pogostih vzorcev namesto besedišča, ki se uporablja v vsakdanjih situacijah. Na ta način bo priprava na nalogo kot pedagoško sredstvo dobila jasen cilj, saj bo poskušala aktivirati manj pogosto besedišče, hkrati pa bo spodbujala najvišjo stopnjo tekočnosti govora.
Keywords: angleščina; hitrost govora; Hrvaška; študenti; tekočnost govora; tuji jeziki; vodeno načrtovanje