Predstave in odnos mladih do migracijskih procesov – primer ZDA in Slovenije - Ilc Klun, Mojca (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Prispevek obravnava predstave in odnos mladih do migracijskih procesov v dveh državah – ZDA, ki že stoletja veljajo za državo priseljevanja, in Sloveniji, ki je bila v različnih zgodovinskih obdobjih del različnih migracijskih procesov (kot država izseljevanja, država priseljevanja ali država tranzitnih migracij). Prvi del prispevka se osredotoča na migracijske procese v obeh državah in prikaže pregled predstav in odnosa mladih do priseljevanja, drugi del pa predstavi rezultate raziskave, ki smo jo opravili med 44 mladimi Američani in Slovenci, v kateri so nas zanimale njihove predstave in odnos do migracijskih procesov.
Keywords: demogeografija; emigration; immigration; izseljevanje; migracije; migration; mladi; perception; population geography; priseljevanje; Slovenia; Slovenija; USA; youth; ZDA