Teandrični poklicni model in njegov pedagoški potencial - Šimenc, Marija (Bogoslovni vestnik, 2025)
V množici predstav o poklicanosti je teandrični model pripomoček, ki prispeva k razvoju poklicne kulture skupnosti, utrjuje kulturo poklica pri posameznikih ter nas razbremenjuje poenostavitev in posplošitev glede poklicanosti. Ta model obravnava Božjo in človeško razsežnost poklicanosti. Bog in človek sta v pogovoru dejavna: izvršujeta vrsto predvidenih in povezanih dejanj. Model ima štiri subjekte in štiri vrste dejavnosti. Prvi subjekt je Bog, drugi skupnost, tretji poklicani, četrti čas. Prva dejavnost je sprejemanje poklicanosti, druga razločevanje, tretja udejanjanje, četrta zvestoba. Vsak poklicani in vsaka skupnost, ki poklicane sprejema, lahko model prenese v konkretno tako teorijo kot prakso svojega poslanstva, karizme, načina življenja; hkrati se ob njem izprašuje o načinu svoje poklicne kulture in o kulturi poklica vsakega člana.
Keywords: definicije poklicanosti; definitions of vocation; pedagogical approach; pedagoška obravnava; poklicna kultura; teandrični model; the theandric model; vocational culture