Ohranjanje živosti ženskospolskih priponskih obrazil v sodobni zgodovini slovenskega jezika - Voršič, Ines (Studia Historica Slovenica, 2017)
Prispevek z obrazilnomorfemskega vidika raziskuje (ne)živost ženskospolskih priponskih obrazil v sodobni zgodovini slovenskega jezika, torej na prelomu tisočletja, ko se je tudi slovenski jezik močno spopolnil z novejšim besedjem. Odpira se namreč vprašanje, ali je novejše besedje vneslo spremembe tudi v slovenski besedotvorni sestav, kar skušamo ugotoviti na primeru ženskospolskih izpeljank. Prispevek tako izpostavlja produktivna obrazila za izpeljavo ženskospolskih tvorjenk, nastalih na prehodu iz 20. v 21. stoletje, ter jih primerja s popisom ženskospolskih obrazil, temelječih na besedju, beleženem do 90. let preteklega stoletja.
Keywords: slovenščina; slovnični spol; zgodovinsko jezikoslovje