Ponudniki socialne opore starostnikom v ruralnem in urbanem okolju - Nagode, Mateja (Teorija in praksa, 2006)
V članku sta predstavljena pomen in vloga socialne opore prebivalstva Slovenije v obdobju 15 let, s poudarkom na primerjavi med tistimi, ki so nastanjeni v ruralnih predelih, in tistimi, ki živijo v urbanem okolju. Ključnega pomena je ugotavljanje razlik med različnimi starostnimi kategorijami, med katerimi je posebna pozornost namenjena starejši skupini prebivalstva. V teoretičnem delu je izpostavljeno opredeljevanje ruralnih in urbanih okolij ter opazovanje življenja starostnikov tako v enih kot v drugih, predvsem z vidika pogojev bivanja, (ne)formalnega podpornega sistema in socialnih omrežij. V empiričnem delu je na tej teoretični osnovi in na podlagi dveh reprenzentatitvnih raziskav prikazan pregled omrežij socialne opore prebivalcev Slovenije v obdobju od leta 1987 do leta 2002.
Keywords: Social support; Socialna opora; Social networks; Družbena omrežja; Ostareli; The elderly; Urban environment; Urbano okolje; Rural area; Ruralna področja; Slovenia; Slovenija; 1987-2002; starostniki