Sodobna politična znanost v strukturnih pogojih kapitalističnega produkcijskega načina - Hočevar, Marko (Teorija in praksa, 2022)
Namen članka je pokazati strukturno pogojenost obstoja sodobne politične znanosti kot posebne znanosti o politiki z vzponom kapitalističnega produkcijskega načina. Specifičnost kapitalizma je namreč ločitev politične oblasti in ekonomskega izkoriščanja, kar tudi prvič odpre prostor za oblikovanje posebne javne/ politične in zasebne sfere. Ravno ta ločitev politike od ekonomije vzpostavi razmere za oblikovanje ločene politične znanosti, ki se ukvarja predvsem s politično/ javno sfero ali s posredovanjem interesov in vpliva iz zasebne sfere na raven politike. Sodobna politična znanost, ki je ločena od drugih znanosti in ki se ukvarja s politiko, ki je ločena od drugih sfer življenja, je postala možna le v kapitalistični družbi, ko se je trg vzpostavil kot ključni regulacijski mehanizem družbe
Keywords: kapitalistični produkcijski način; Kapitalizem; Politične vede