Intorno alla friulanita (e alle essenze etniche) - Gri, Gian Paolo (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Kako naj danes razumemo furlansko identiteto? Prispevek skuša dati odgovor na to in pri tem uporablja "odprte" in dinamične kategorije, ki jih je izoblikovala kulturna antropologija v zvezi s pojavi kot so polietničnost, plurilingvizem, prevzem in stik kultur ter večpripadnost
Keywords: Friuli–Venezia Giulia; Furlanija; Italija; Italy; kulturna zgodovina