Intelektualna in konceptualna struktura področja urbanega gozdarstva v Sloveniji in svetu - Nastran, Mojca (Acta silvae et ligni, 2025)
Prispevek podaja pregled objavljenih člankov in obravnavanih tematik v mednarodni znanstveni reviji Urban Forestry and Urban Greening (UFUG) ter zaključnih visokošolskih del študentov do leta 2023. V analizo je vključenih 2550 znanstvenih člankov, objavljenih v reviji UFUG v letih med 2002 in 2023, ter 88 zaključnih del, ki so bila izdana na območju Slovenije. Za primerjavo razvoja smo jih razdelili v štiri primerjalna obdobja, člankom izluščili predmetne oznake ter vsaki dodelili eno podkategorijo. Nadalje smo analizirali uporabljene termine, ki se pojavljajo v naslovih in izvlečkih člankov revije UFUG. V dveh dekadah se je, poleg povečanja števila objavljenih člankov, povečalo število člankov, ki uporabljajo predmetne oznake, povezane z biotsko raznovrstnostjo in ohranjanjem (narave). Rezultati kažejo, da je zanimanje med avtorji najbolj padlo za področje politik in upravljanja, zaznali pa smo interdisciplinarno razširitev predvsem na področja zdravstva in psihologije. Ocenjujemo, da se bo v bližnji prihodnosti interdisciplinarna širitev nadaljevala in nazadnje prešla v transdisciplinarnost.
Keywords: bibliometric analysis; bibliometrična analiza; keywords; mestni gozdovi; predmetne oznake; urban forestry; Urban Forestry and Urban Greening; urban forests; urbano gozdarstvo; VOSviewer