Invisible strings - Siegel Carlson, Barbara (Primerjalna književnost, 2019)
Epigraf "A pencil/for a wing bone" (Svinčnik / za lopatico) v pesniški zbirki Break the Glass pesnice Jean Valentine (gre za verz Lorine Neidecker) spodbuja k razmisleku o tem, kako pisanje omogoča transcendenco. Podobno v svojem delu Meta Kušar razčeše zvezde z glavnikom in nato najde "zaveznika / počesanega / v tej votli deželi". Pesnici, ki prihajata iz dveh po velikosti tako različnih držav, kot sta ZDA in Slovenija, in na kateri so vplivale zvezdnice, kot sta Emily Dickinson in Marina Cvetajeva, sta ustvarili intimne in duhovno oplajajoče prostore, v katerih se zavest sreča s sublimnostjo. Avtorica se osredotoča na pogled Kušarjeve, da je Heraklit učitelj, ki "je razumel, da so nevidne vezi močnejše od vidnih", ter proučuje tematske, literarne in slogovne povezave med tema dvema literarnima zvezdama, pa tudi nekatere razlike pri ustvarjanju poetike nevidnega, ki osvetljuje skrivnostno podzemlje človeške duše med obvladovanjem politične, filozofske in etične sfere sodobnega obstoja.
Keywords: ameriška poezija; feminizem; književnost; Kušar, Meta; poetika nevidnega; primerjalne študije; slovenska poezija; Valentine, Jean