Vezanost nacionalnega sodišča na odločbe Evropske komisije in Urada za varstvo konkurence - Sever, Martina (Pravni letopis, 2009)
Prispevek obravnava institut vezanosti nacionalnega sodišča na odločbe Evropske komisije, kakor je urejen v določbi 1. odstavka 16. člena Uredbe 1/2003 in sodni praksi Sodišča Evropskih skupnosti, in institut vezanosti nacionalnega sodišča na odločbe Urada za varstvo konkurence, kakor je urejen v določbi 2. odstavka 62. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-1). Pri razlagi institutov, ki nedvomno olajšujeta delo pravdnemu sodišču, ko odloča o sporazumih, sklepih ali usklajenih ravnanjih iz 81. člena PES ali 6. člena ZPOmK-1 ali o ravnanjih iz 82. člena PES ali 9. člena ZPOmK-1, avtorica izhaja iz samega namena obeh institutov, ki je v zagotavljanju enotne uporabe pravil skupnostnega in nacionalnega antitrusta in zagotavljanju načela pravne varnosti.
Keywords: European Union; Evropska unija; konkurenca; konkurenčno pravo; kršenje; Slovenia; Slovenija; sodišča; sodna praksa; sodne odločbe; varstvo konkurence