Spremljanje strjevanja železovih litin z dilatometrijo - Mrvar, Primož (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Raziskava obravnava dilaatometrijsko analizo strjevanja železovih litin. Izdelali smo in preverili računalniško podprt dilatometer. Rezultate meritev dilatacij in tempeatur v odvisnosti od časa, kot tudi dilatacije v odvisnosti od temperature, smo prikazali na dilatogramih. Preiskovali smo sivo litino z lamelnim in s kroglastim grafitom. Preverjanje je potekalo s primerjavo dilatogramov v povezavi s termično in metalograsko analizo. Z dilatogrami in diferenciranimi dilatometrijskimi krivuljami stabilno strjenih litin je bilo mogoče natančno spremljati izločanje grafita kot samostojne faze, tako pri evtektski kot pri evtektoidni premeni. Uporabno vrednost daje metodi predvsem podatek o razavoju grafita pri evtektoidni premeni, iz katerega lahko ugotavljamo razmerje med perlitom in feritom v mikrostrukturi nodularne litine. Taka preiskava staljene litine bi v praksi omogočila sestave taline še pred ulivanjem.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: dilatometrija; strjevanje; lito železo; mikrostruktura