Nenehno izboljševanje tlačnega litja s postopkom Šest sigem - Pavletić, Duško (Strojniški vestnik, 2007)
Prispevek se ukvarja z uporabo metodologije Šest sigem za nenehno izboljševanje procesa tlačnega litja aluminija. Projekt izboljšanja Šest sigem je vpeljan v proces tlačnega litja aluminija z namenom zmanjšati obdelovalni izmeček s povprečnih 4,12 % na manj ko 2 % ter materialni izmeček z 11,43 % na manj ko 4 % v povprečju. Parametri z največjim vplivom na količino izmečka so določeni v diagramu vzrok - posledica, analizirani, izboljšani, ker je to potrebno, in nadzorovani z uporabo orodij in metod Šest sigem. Začetni cilji projekta niso povsem doseženi, narejene so bile večje izboljšave procesa tlačnega litja, ki so dale značilne prihranke.
Keywords: tlačno litje; šest sigm; aluminij; aluminum; izboljšave