Neodvisnost centralne banke in vpliv interesnih skupin - Ahtik, Meta (Naše gospodarstvo, 2009)
V članku analiziramo splošno sprejeto načelo neodvisnosti centralne banke in predstavljamo njegov pomen za gospodarstvo. Sledi predstavitev novejših, alternativnih pristopov k analizi delegacije monetarne oblasti centralni banki ter analiza pomena interesov in preferenc centralnih bančnikov za vodenje monetarne politike. Nadalje je predstavljena zastopniška igra v primeru enega principala, ki vpliva na delovanje centralnega bančnika (agenta), nato pa še primer vpliva več principalov, zlasti z vidika posebnosti delovanja Evropske centralne banke.
Keywords: monetarne unije; banke; bančništvo; centralne banke; Confederation of New Trade Unions of Slovenia "Independence"; neodvisnost; interesne skupine