Nenaden nastop hipoglikemije - Zemljič, Eva (Medicinski razgledi, 2003)
Insulinom je najpogostejši tumor celic trebušne slinavke z notranjim izločanjem. Pokaže se s ponavljajočimi se hipoglikemijami pri sicer zdravem človeku. Diagnozo postavimo z dokazom povišane ravni insulina ob krvnih sladkorjih v hipoglikemičnem območju. Nato s pomočjo slikovnih metod (ultrazvok trebuha, računalniška tomografija, endoskopski ultrazvok) poskušamo odkriti in določiti mesto tumorja. Zdravljenje bolnikov je praktično zmeraj kirurško. Po uspešni operaciji benignega posamičnega insulinoma so bolniki običajno brez težav. V članku bomo predstavili bolnika, ki je poiskal zdravniško pomoč zaradi znakov in simptomov hipoglikemije. Po dokazu povišane ravni insulina smo s slikovnimi preiskavami našli proces, ki se širi v trebušni slinavki. Več kot dve leti po operaciji je bolnik brez težav.
Keywords: Pancreatic neoplasms; Trebušna slinavka, novotvorbe; Insulinoma; Diagnosis; Inzulinom; Therapy; Diagnostika; Zdravljenje; Hipoglikemija; Hypoglycemia; trebušna slinavka; novotvorbe; tumor