Delo kot vsako drugo in hkrati kot nobeno drugo - Hrženjak, Majda (Socialno delo, 2015)
Potem ko je v Evropi po drugi svetovni vojni z vzponom sistemov blaginje neformalno plačano skrbstveno delo v zasebnih gospodinjstvih skoraj povsem izginilo, se v zadnjih desetletjih izrazito povečuje, ker se s prestrukturiranjem vloge države v družbeni reprodukciji to delo znova individualizira in privatizira. Takšno delo ima številne specifičnosti, kot so: izvajanje v zasebni sferi gospodinjstev; fragmentacija, fleksibilizacija in informalizacija; feminizacija in etnizacija; družbena razvrednotenost, hkrati pa nima jasnega statusa v moderni delovni zakonodaji. Članek analizira izbrane transnacionalne in nacionalne strategije, tudi slovensko, ki promovirajo regulacijo plačanega skrbstvenega dela v zasebnih gospodinjstvih zvidika kakovosti zaposlitev in skrbstvenih storitev.
Keywords: care regimes; skrbstveno delo; neplačano delo; unpaid work; spol; gender; trg dela; labour market; zakonodaja; policies; siva ekonomija; grey economy; European Union; Evropska unija; Slovenia; Slovenija