Šolska raba kalkulatorja ekološkega odtisa - Bobovnik, Nejc (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2023)
V članku so predstavljene možnosti rabe kalkulatorja ekološkega odtisa v vzgoji in izobraževanju, še posebej z vidika razvijanja kompetenc za trajnostni razvoj. Čeprav je empirična raziskava potekala v visokošolskem prostoru (študentke in študenti geografije na Univerzi v Ljubljani), je v prilagojeni obliki mogoče opisani pristop k obravnavi posameznikovih pritiskov na okolje in možnosti njihovega zmanjševanja prenesti tudi v osnovnošolsko in srednješolsko prakso. Večina sodelujočih je v obravnavi ekološkega odtisa prepoznala pomemben prispevek k vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj.
Keywords: ecological footprint; education; ekološki odtis; environmental protection; higher education; Slovenia; Slovenija; sustainable development; šolska geografija; študij geografije; trajnostni razvoj; varstvo okolja