Vplivi okoljskih dejavnikov na poškodovanost drogovnjakov zaradi navadnega jelena (Cervus elaphus L.) na območju Jelovice z obrobjem - Hafner, Miran (Gozdarski vestnik, 2011)
V raziskavi smo proučili, kateri okoljski dejavniki ključno vplivajo na poškodovanost drogovnjakov zaradi navadnega jelena (Cervus elaphus L.) na območju visokokraške planote Jelovice z obrobjem v Sloveniji. Raziskava temelji na vzorcu 149 georeferenciranih lokacij s poškodbami in 384 lokacijami brez poškodb drogovnjakov ter GIS-podatkovnih plasteh 17 okoljskih spremenljivk. Logistična regresija napoveduje, da je poškodovanost drogovnjakov pogojena z vrednostmi šestih okoljskih dejavnikov. Analize kažejo, da so poškodbe sestojev večje v prostoru z manjšim deležem kmetijskih površin, v gozdovih z manjšim deležem debeljakov, v sestojih z večjim deležem smreke, manjšim deležem slabo zasnovanih sestojev, manjšo oddaljenostjo od krmišč ter v prostoru z večjo gostoto odvzema jelenjadi.
Keywords: navadni jelen; Cervus elaphus; jelenjad; luplujenje; poškodbe sestojev; gozdovi; okoljski dejavniki; Jelovica