Osamljenost in raztresenost v mreži socialnih medijev - Kraner, David (Bogoslovni vestnik, 2023)
V naši raziskavi o mladih in internetu med gimnazijci tretjih in četrtih letnikov katoliških gimnazij v Sloveniji ugotavljamo osamljenost, prekomerno izpostavljenost socialnim omrežjem in storitvam klepeta ter veliko toleranco do motečega pametnega telefona. Poleg tega odkrivamo z ene strani njihovo zanimanje za osebne hobije, z druge pa njihovo pasivnost pri vključevanju v družbene aktivnosti in problem izražanja lastnih misli. Rešitev teh problemov ni cenzura pametnih telefonov, ampak načrtovano delo usposobljenih učiteljev za tovrstno delo z gimnazijci. Model dobre prakse je religijski pouk v katoliških gimnazijah v Sloveniji, ki ne podaja le religijskih vsebin, ampak ima ključno vlogo pri opolnomočenju mladostnika za kritičen pogled na svet in njihovo aktivno vključevanje v družbo.
Keywords: free time; internet; loneliness; mladi; osamljenost; pametni telefon; prosti čas; smartphone; socialisation; socializacija; young people