Virus hepatitisa D - Štunf, Špela (Medicinski razgledi, 2005)
Virus hepatitisa D je eden izmed petih primarnih povzročiteljev virusnega hepatitisa. Je majhen, nepopoln virus, ki so ga nedavno uvrstili v rod Deltavirus. Virus hepatitisa D je satelitski virus, ki za razmnoževanje nujno potrebuje virus hepatitisa B. Zato se z njim lahko okužijo le osebe, ki so okužene z virusom hepatitisa B. Okužba z virusom hepatitisa D poteka lahko kotsočasna okužba z virusom hepatitisa B ali kot okužba kroničnega nosilca virusa hepatitisa B. Genom virusa hepatitisa D je krožna 1,7 kb velika negativno polarna enojnovijačna RNK. Virus hepatitisa D je najmanjši živalski virus in je podoben viroidom, ki povzročajo okužbe rastlin. Nedavna raziskava na 400 HbsAg-pozitivnih posameznikih je pokazala, da je hepatitis v Sloveniji zelo redka bolezen. Testiranje na označevalce okužbe z virusom hepatitisa D v Sloveniji naj zato ne bi bil diagnostični postopek izbora ob nenadnem kliničnem poslabšanju kroničnega hepatitisa B.
Keywords: hepatitis; virusne bolezni; virus; virusi; zgradba; razmnoževanje; infekcije; therapy; zdravljenje