Psychometric properties of the Slovenian adaptation of the Revised Generic Occupational Stress Index questionnaire (RG-OSI) - Sedlar, Nataša (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2013)
Revidirana verzija generičnega vprašalnika Indeks poklicnega stresa (Occupational Stress Index; RG-OSI) temelji na kognitivno-ergonomskem pristopu, ki poklicni stres analizira z vidika obremenitev na kognitivne procese zaposlenih. Model je strukturiran kot dvodimenzionalna matrika, znotraj katere je vsak element točkovan z vrednostmi od 0 do 2 (včasih z vmesnimi vrednostmi 0,5, 1,5 ali 1,75), ki so določene kot nelinearne kombinacije več kriterijev iz različnih postavk. Ker uporabljen način točkovanja v psihološkem merjenju ni pogost, smo v naši študiji želeli preveriti njegovo ustreznost in zbrati nekaj informacij o veljavnosti slovenske priredbe vprašalnika. Vprašalnik je izpolnilo 349 slovenskih zaposlenih iz različnih poklicnih skupin. Podatke smo analizirali s korespondenčno analizo, klasično analizo zanesljivosti in postavk, ter analizo TOP (teorije odgovora na postavko). Rezultati korespondenčne analize kažejo, da se kategorije odgovorov na posameznih spremenljivkah pogosto ne razvrščajo po velikosti. V nadaljevanju smo na podlagi analize zanesljivosti razvili kratko verzijo vprašalnika in zbrali nekaj podatkov o njeni veljavnosti. Raziskava kaže, da psihometrične značilnosti opisanega načina točkovanja v psihološkem merjenju niso najbolj ustrezne.
Keywords: occupational stress; poklicni stres; kognitivni procesi; cognitive processes; personnel; zaposleni; questionnaires; vprašalniki; test validity; veljavnost; correspondence analysis; korespondenčna analiza; item analysis (test); analiza postavk; test reliability; zanesljivost; item response theory; Indeks poklicnega stresa; Occupational stress index