Determination of passive earth pressure using three-dimensional failure mechanism - Vrecl-Kojc, Helena (Acta geotechnica Slovenica, 2007)
Prispevek prikazuje modificiran prostorski porušni mehanizem za določitev 3D koeficienta pasivnega zemeljskega pritiska ob uporabi teorema zgornje vrednosti metode mejne analize. V analizi je upoštevan translatorni kinematično dopustni porušni mehanizem, ki je generaliziran z globino h = 1.0. Mehanizem geometrijsko predstavlja prostorski togi blok sestavljen iz osrednjega dela in dveh stranskih togih blokov, ki ju sestavljajo ovojnice bočnih trenjskih stožcev. Sprednja ploskev osrednjega dela mehanizma je v interakciji s podporno konstrukcijo, medtem, ko je zgornja ploskev lahko obremenjena z dodatno obtežbo. Bočni segmenti predstavljajo štiri ali tristrani mnogokotnik v prerezni ravnini z osrednjim delom, zaradi tega definirajo poligonalno drsino osrednjega dela. Na zunanji strani je vsak segment sestavljen iz infinitizimalno oddaljenih togih polstožcev, ki tvorijo ovojnico. Numerični rezultati mejnih vrednosti tridimenzionalnega (3D) pasivnega zemeljskega pritiska so predstavljeni v obliki brezdimenzijskega koeficienta Kpg kot posledica lastne teže zemljine ter Kpq zaradi dodatne površinske obtežbe. Namen raziskave je bil izboljšanje do sedaj najnižjih vrednosti rešitev pridobljenih po teoriji mejne analize. Rezultati analize predstavljenega modela so prikazani v grafični obliki v odvisnosti od geometrijskih parametrov in lastnosti temeljnih tal. V prispevku sta tudi predstavljena dva v svetovem merilu priznana prostorska porušna mehanizma, ki prav tako temeljita na metodi mejne analize ter primerjava rezultatov med vsemi tremi porušnimi mehanizmi.
Keywords: geomehanika; optimiranje; porušitev; pritisk; teorem zgornje vrednosti; zemljine