The monetary integration of the new member states before the Euro area debt crisis - Todorov, Ivan (Managing global transitions, 2013)
Članek preučuje proces monetarne integracije novih držav članic Evropske unije pred začetkom dolžniške krize v območju z evrom. Raziskava se osredotoča na nominalna konvergenčna merila (izpolnjevanje mastrichtskih meril) in izpolnjevanje meril optimalnega valutnega območja. Še posebej so obravnavani trgovinska in finančna integracija, struktura izvoza ter trg delovne sile v novih državah članicah, in sicer z vidika teorije optimalnega valutnega območja in v kontekstu povečevanja števila članic območja z evrom. Obravnavane so tudi izkušnje novih držav članic, ki so že vpeljale evro.
Keywords: European Union; Evropska unija; new member states; nove države članice; monetarna integracija; monetary integration; nominal convergence; nominalna konvergenčna merila; teorija optimalnega valutnega območja; makroekonomska politika; Optimum Currency Area theory; macroeconomic policy