Expansion of the sand fly fauna of Slovenia - Ivović, Vladimir (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2025)
Peščene muhe (Diptera: Psychodidae) so pomembni prenašalci povzročiteljev bolezni pri ljudeh in živalih, vključno s paraziti rodu Leishmania in flebovirusi. V tej raziskavi poročamo o prvi najdbi vrste Phlebotomus perfiliewi Parrot, 1930 v Sloveniji, ki temelji na materialu, zbranem v okviru sistematičnega monitoringa vektorjev v letih 2023 in 2024 v Primorski regiji. Vzorčenje je potekalo mesečno od maja do oktobra na podeželski turistični kmetiji Medljan v Cetorah, z uporabo svetlobnih pasti CDC. Morfološka identifikacija osebkov je temeljila na diagnostičnih znakih cibarialnega oborožja, spermatek in moških genitalij. Leta 2023 so bili zbrani trije osebki vrste P. perfiliewi (2 >, 1 +), leta 2024 pa dodatnih devet osebkov (8 >, 1 +), kar kaže na prisotnost nastajajoče lokalne popu- lacije. Vrsta, ki je sicer razširjena v Italiji ter delih osrednjega in južnega Balkana, do sedaj ni bila zabeležena v severni Dalmaciji, Istri ali Sloveniji. Glede na bližino vzorčnega mesta severovzhodni Italiji je verjetno, da gre za nedavno širitev populacije čez državno mejo. Ker je P. perfiliewi potrjen vektor Leishmania infantum, njegova prisotnost predstavlja potencialno tveganje za vzpostavitev avtohtonih prenosnih ciklov v Sloveniji. Za potrditev izvora in genetske sorodnosti populacije so potrebne nadaljnje molekularne raziskave. Ugotovitve poudarjajo pomen neprekinjenega entomološkega monitoringa v luči okoljskih sprememb in širjenja vektorjev v Evropi.
Keywords: first record; peščene muhe; Phlebotomus perfiliewi; prva najdba; sand flies; Slovenia; Slovenija; spremljanje prenašalcev; vector surveillance