Novi koncepti opisovanja lezenja in preostala življenjska doba kovinskih materialov - Šuštar, Tomaž (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
V članku so predstavljeni novi koncepti opisovanja lezenja, ki temeljijo na konstituitivnih enačbah, in zajemajo vpliv časa, napetosti in temperature na deformacijo z lezenjem. Tak način opisovanja lezenja zahteva manjši obseg preizkusov in hkrati omogoča uporabo sodobnih numeričnih metod. Preizkusi so krajši, saj jih izvajamo pri višjih temperaturah in obremenitvah. Rezultati kratkotrajnih preizkusov lezenja so osnova za določanje materialnih konstant v konstituivnih enačbah, s katerimi lahko napovemo vedenje pri dolgotrajni eksploataciji, pa tudi preostalo življensko dobo kovinskega materiala. Nov koncept opisovanja je predstavljen s projekcijo ?$θ$?, metodo, ki se je vpraksi najbolj uveljavila.
Keywords: kovinski materiali; lezenje; deformacije