Naravni parki in naravne znamenitosti v zgornjem toku rek Kolorado, Green River in San Juan - Kunaver, Jurij (Geografski obzornik, 2002)
Avtor opisuje najznamenitejše naravne spomenike Jugovzhodnega Utaha in njegovega neposrednega sosedstva, zlasti kanjonske pokrajine, naravne loke in naravne mostove ter erozijske in denudacijske osamelce, kot so mese in buti. Nekatere od teh pokrajin, npr. Dolina spomenikov, so večkrat gostile filmske producente. Koloradska planota tudi ni brez vulkanskih pojavov. Med njimi posebno izstopajo koničasti osamelci iz odpornejših vulkanskih kamnin.
Keywords: Kolorado; naravna dediščina; naravne znamenitosti; naravni parki; Utah; varstvo narave; zaščita