Bazovica, glasilo Jugoslovanskega odbora iz Italije, in njen odnos do jugoslovanske kraljevine, 1941–1944 - Bajc, Gorazd (Studia Historica Slovenica, 2023)
Na podlagi analize časopisa Bazovice, glasila Jugoslovanskega odbora iz Italije, ki ga je v Kairu od 30. septembra 1941 do 19. novembra 1944 urejal Ivan Rudolf, članek predstavi njen odnos do jugoslovanske kraljevine. Avtorji so vzeli v pretres tri vidike odnosa: do kraljeve dinastije Karađorđevićev; do jugoslovanskih begunskih vlad in jugoslovanske državne ureditve; do vojaških formacij, ki so se bojevale v zasedeni Jugoslaviji, zlasti četniških in partizanskih enot ter njunih vodilnih. Upoštevali so zlasti uporabljeno retoriko, ki je odražala tedanje potrebe t. i. vojne propagande.
Keywords: Bazovica (časopis); Committee of the Jugoslavs of Italy; Čok, Ivan Marija; emigration; history of the 2nd world war; Jugoslovanski odbor iz Italije; Kingdom of Yugoslavia; Kraljevina Jugoslavija; Rudolf, Ivan; Svetovna vojna 1939-1945; vojna propaganda; war propaganda