Globalizacija in amerikanizacija književnosti ter njuni odmevi na Slovenskem - Jež, Andraž (Primerjalna književnost, 2012)
V prvem delu članek določi osnovne silnice globalizacije in amerikanizacije v kulturi, kakor so ju razumeli raziskovalci z različnih področij. V drugem delu oriše potek ameriškega vplivanja na književnost od 60. do začetka 90. let 20. stoletja na primeru Problemov - Literature. Osredotoči se na obdobje od srede do konca 80. let, ko so bili ameriški vplivi sistemsko vpeti v vse ravni literarnega ustvarjanja in objavljanja v reviji.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; literarne revije; 20. st.; literarni vplivi; American literature; ameriška književnost; metafikcija; postmodernizem; globalizacija; globalization; amerikanizacija