Okoljski vidiki ohranjanja in zaščite vrtač v Sloveniji - Breg Valjavec, Mateja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Vrtača, unikatna kraška oblika in rezultat dolgotrajnih krasotvornih procesov,v Sloveniji ni posebej zaščitena v nobenem pravnem dokumentu. Na izbranih primerih so predstavljene značilnosti tradicionalne in sodobne rabe vrtač, primeri trajne degradacije ter vidnejši negativni in pozitivni okoljski učinki. Predstavljeni so obstoječi načini zaščite in možnosti za trajno ohranitev vrtač pri načrtovanju rabe prostora.
Keywords: kras (geologija); kraški pojavi; karst; vrtače; raba tal; degradacija; preprečevanje; zaščita; Slovenia; Slovenija