Rak dojke - Strojan Fležar, Margareta (Medicinski razgledi, 2004)
Rak dojke je pereč zdravstveni problem, saj je v Sloveniji najpogostejša vrstaraka pri ženskah in tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. V diagnostiki raka dojke se je v številnih ustanovah v svetu in tudi pri nas uveljavil t. i. trojni pristop, ki vključuje klinični pregled, rentgensko slikanje dojk (mamografijo) in aspiracijsko biopsijo s tanko iglo (ABTI), pri kateri s pomočjo tanke igle posesamo celice iz tumorja. S svetlobnomikroskopsko preiskavo ustrezno obdelanega vzorca ocenimo, ali gre zamaligen ali benigen tumor. Z dodatnim znanjem in izkušnjami pri določenih rakih opredelimo histološki tip, ki ima v kombinaciji z velikostjo in gradusomtumorja ter stadijem bolezni napovedni pomen za potek bolezni. Z ABTI področnih bezgavk ali s slikovno vodeno ABTI sprememb v parenhimskih organih pa pripomoremo k opredelitvi stadija bolezni. Z dodatnimi metodami, predvsem imunocitokemičnimi, lahko na vzorcih ABTI določimo nove napovedne dejavnike poteka bolezni in odziva na zdravljenje, npr. hormonske receptorje, Ki-G7, Her-2 in druge.
Keywords: Breast Neoplasms; Dojka, novotvorbe; Karcinom duktalni; Pathology; Karcinom lobularni; Carcinoma, Infiltrating Duct; Carcinoma, Medullary; Karcinom medularni; Karcinom papilarni; Carcinoma, Lobular; Biopsija igelna; Carcinoma, Papillary; Biopsy, Needle; Imunohistokemija; Novotvorba, stadij; Immunohistochemistry; Preživetje, analiza; Survival Analysis; Receptorji estrogenski; Neoplasm Staging; Receptorji progesteronski; Receptors, Estrogen; Receptors, Progesterone; breast; dojke; diagnostika; rak (medicina); biopsija