Pristojnosti in nomotehnika - Grad, Franc (Pravni letopis, 2011)
Pristojnost državnega organa označuje njegovo delovno področje, ki ga opravlja v državni organizaciji in ki ga je upravičen in zavezan opravljati. Pravno gledano se pristojnosti temeljnih državnih organov razlikujejo med seboj predvsem po pravnih aktih, ki jih sprejemajo. Pristojnosti državnih organov se izvajajo v okviru delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno, pa tudi na podlagi delitve oblasti med dvema ravnema državne organiziranosti. Podobno je v Evropski uniji, kjer se oblast kot celota izvaja na ravni držav in tudi na ravni EU. Zaradi tega se normativna dejavnost države, ki je članica EU, giblje v mejah lastne ustavne ureditve in v mejah pravne ureditve EU. Posledica sta dve vrsti predpisov države, namreč predpisi, ki jih država sprejema izključno v okviru svoje lastne pristojnosti, pri čemer je omejena samo s svojo ustavo, in predpisi, ki jih sprejema na podlagi in v okviru evropskih predpisov za uresničevanje teh predpisov, vendar tudi na podlagi in v okviru lastne ustavne ureditve. To razlikovanje je pomembno ne samo z vidika vsebine predpisa, temveč tudi z vidika nomotehnike.
Keywords: constitutional arrangements; delitev oblasti; državna organiziranost; European Union; Evropska unija; jurisdiction of state bodies; legislation; nomotechnics; nomotehnika; normativna dejavnost države; pravni akti; pristojnost državnega organa; pristojnosti; regulatory activity of the state; separation of powers; state organization; ustavna ureditev; zakonodaja