The role of the international community in a new model of reforming the political and social architecture of Bosnia and Herzegovina - Juvan, Janez (Varstvoslovje, 2022)
Namen prispevka: Mednarodna skupnost si že desetletja prizadeva prispevati k dolgoročnemu miru in stabilnosti v Bosni in Hercegovini (BiH), vendar je pri tem le delno uspešna. Namen prispevka je predstavitev novega modela za reformo politične in družbene arhitekture, ki bo ob novi vlogi mednarodne skupnosti zagotavljal mir, stabilnost in varnost BiH, hkrati pa bo uporaben tudi na drugih območjih po svetu. Metode: V članku je uporabljena kombinacija teoretičnih in empiričnih raziskovalnih metod. Med slednjimi so ključni poglobljeni intervjuji s strokovnjaki, ki regijo podrobno poznajo, ter ukrepi, ki so bili že uporabljeni v preteklosti na konfliktnih območjih v nekaterih drugih delih sveta. Ugotovitve: Članek opisuje možni model prihodnje vloge mednarodne skupnosti v tej državi, kot ga je razvila Delovna skupina za BiH. Model se opira na tehnično pomoč državi za temeljne reforme, ki jo zagotavljajo visoko usposobljeni mednarodni strokovnjaki z uporabo strategije izvedbe reform po modulih. Gre za modularno izvedbo implementacije reform, s čimer se poveča učinkovitost in hkrati preveri primernost predlaganih rešitev. Omejitve/uporabnost raziskave: Razmere v BiH so zaradi zapletenega političnega sistema, etničnega zemljevida, politične situacije, gospodarskega in socialnega položaja zelo kompleksne, zato je posploševanje ugotovitev oteženo. Praktična uporabnost: Reforme morajo okrepiti pravno državo, posodobiti javno upravo, uskladiti poslovno okolje s fiskalno politiko in nadzornimi institucijami, odpreti in zaščititi konkurenčnost dela, vzpostaviti delujoče socialne, zdravstvene in pokojninske sisteme ter odpreti prostor za civilno družbo. Izvirnost/pomembnost prispevka: Članek predstavlja nov model kot regionalni integracijski program reform za infrastrukturo, gospodarstvo, izobraževanje, medinstitucionalno sodelovanje, kulturo in šport.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; EU accession; international community; mednarodna skupnost; new reforms model; nov model reform; priključitev EU