Vpliv serijskega mavčenja na integriteto kože - Ovca, Andreja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišča: Omejena gibljivost skočnega sklepa je najpogostejši vzrok za izvajanje serijskega mavčenja. Namen raziskave je bil ugotoviti negativne dejavnike, ki lahko vplivajo na nastanek okvare kože. Metode: V raziskavo so bili vključeni otroci iz otroškega oddelka Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije - Soča, ki so zaradi omejene gibljivosti v skočnem sklepu potrebovali serijsko mavčenje. Podatke smo zbrali iz zapisov ob mavčenju v letih 2010 - 2013. Upoštevali smo število otrok, trajanje, ko so imeli otroci nameščen mavec, in število zapletov. Rezultati: Podatki kažejo, da trajanje in večkratne menjave mavca ne vplivajo na stanje kože. Ugotovili smo, da vsaka koža individualno reagira na tesen in dolgotrajen stik z nameščenim materialom. Zaključki: Za izvajanje mavčenja brez zapletov na koži je pomembna pravilna izbira materialov in ustrezna poučenost otrok in njihovih staršev.
Keywords: Child; complications; integriteta kože; otroci; serial casting; serijsko mavčenje; skin integrity; zapleti