Oskrba z ustreznim invalidskim vozičkom - Moharić, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Invalidski voziček je, kot vrsta podporne tehnologije, prepoznan kot olajševalec popolnega uživanja človekovih pravic. Uporabniki invalidskih vozičkov, ki nimajo dostopa do ustreznega invalidskega vozička, imajo veliko tveganje za razvoj sekundarnih zdravstvenih stanj in prezgodnje smrti. Leta 2008 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) objavila Smernice o oskrbi z vozički na ročni pogon v okoljih z nižjimi prihodki. Uporabne so tudi v državah z višjimi prihodki. Smernice so prinesle definicijo "ustreznega invalidskega vozička", kaj je potrebno upoštevati pri njegovem predpisovanju in opredeljeni so bili potrebni koraki pri oskrbi z ustreznim invalidskim vozičkom. Obstaja več različnih testov za ocenjevanje ustreznosti invalidskega vozička, vendar je to področje pretežno še v povojih. V Sloveniji obstoječi sistem oskrbe z invalidskimi vozički v glavnem ustreza smernicam SZO, vendar pa z napredkom tehnologije in drugačnimi pogledi tako uporabnikov kot stroke prihaja do težav. Sistem kliče po spremembah.
Keywords: guidelines; invalidski voziček; predpisovanje; prescribing; Slovenia; Slovenije; smernice; Wheelchair