Zdravljenje bolnic z rakom jajčnikov - Takač, Iztok (Medicinski razgledi, 1998)
Bolnice z rakom jajčnikov zdravimo individualno. Osnovni način zdravljenja je operacija, pri kateri natančno ugotovimo razširjenost bolezni in skušamo odstraniti čim večjo količino tumorja. Zaradi narave širjenja raka so pogosto potrebni obsežni in zahtevni posegi v trebušni votlini. Po operaciji večino bolnic zdravimo s citostatiki. Uporabljamo kombinacije različnih citostatikov, med katerimi se najpomembnejši preparati cisplatine. Nekatere bolnice zdravimo s prekutanim obsevanjem ali intraperitonealno aplikacijo radoaktivnih snovi. Uporaba raznih regulatorjev imunskega sistema ima pri zdravljenju raka omejeno vlogo. Enako velja za nekatere hormone. Rezultati zdravljenja bolnic z rakom jajčnikov niso takšni, kot bi želeli. Pogalviten vzrok temu je dejstvo, da večino primerov odkrijemo v napredovalnem stadiju bolezni. Ob stadiju bolezni, vrsti in diferenciaciji tumorja, prizadetost bezgavk ter vsebnosti DNA, vpliva na preživetje bolnic tudi način zdravljenja.
Keywords: ginekologija; ovarian neoplasms; jajčniki; therapy; rak (medicina); zdravljenje