Endobronchial metastasis as first manifestation of renal cell carcinoma - Kaneko, Yoshiko (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Najbolj pogosto najdemo endobronhialne metastaze po diagnosticiranju primarnega tumorja. Prikazujemo pa redek primer, ko je bila endobronhialna metastaza odkrita pred primarnim tumorjem oz. je bila prvi znakledvičnega karcinoma. Prikaz primera. 61-letni bolnik se je ob sprejemu v našo bolnišnico pritoževal zaradi 3 mesece trajajočega kašlja. CT preiskava prsnega koša je pokazala polipoidno maso v bronhiju za desni zgornji pljučni reženj. Odvzeli so material za biopsijo in mikroskopski pregled je pokazal, daima bolnik metastazo ledvičnega karcinoma na steni bronhija. Zaključki. Ko odkrijemo endobronhialne tumorozne spremembe brez kliničnih znakov primarnega tumorja, moramo pomisliti tudi na asimptomatski primarni tumor izven prsnega koša. V takšnih primerih so potrebne vse ustrezne diagnostične preiskave.
Keywords: Bronchial Neoplasms; Bronhialne novotvorbe; Carcinoma, Renal Cell; karcinom; Karcinom ledvičnih celic; Kidney Neoplasms; Ledvica, novotvorbe; ledvice; metastaze; Middle Age; Neoplasm Metastasis; Novotvorba, metastaza; pljuča; rak (medicina); Secondary; Srednja leta