Grozeč prezgodnji porod in zdravljenje - Rebolj Stare, Marija (Medicinski razgledi, 1998)
Prezgodnji porod je eden glavnih dejavnikov, ki v veliki meri prispevajo k perinatalni obolevnosti in umrljivosti. Prezgodnje rojstvo otroka lahko odložimo oz. poskušamo odložiti s tokolizo. Pridobljeni čas podaljšane nosečnosti uporabimo za dajanje kortikosteroidov materi, kar pospeši zorenje plodovih pljuč in nastajanje surfaktanta. S tem se zmanjša obolevnost in umrljivost prezgodaj rojenih otrok. Kot tokolitika se na Kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike Ljubljana najpogosteje uporabljata agonist beta ritodrin in magnezijev sulfat. V članku so obravnavani tudi novejši tokolitiki oz. tisti, ki so se nekdaj uporabljali.
Keywords: Labor, premature; prezgodnji porod; Epidemiology; vzroki; zdravljenje; Etiology; therapy; preprečevanje; Drug therapy; drug; Tocolytic agents; zdravila; Infant, premature; nedonošenčki; Pregnancy; Infant, newborn; Tocolysis; Infant mortality; Ritodrine; Magnesium sulfate; Nitric oxide