Presejalni program zgodnjega odkrivanja raka dojk - Škrk, Damijan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Presejalni program zgodnjega odkrivanja raka dojk je s stališča varstva pred ionizirajačimi sevanji upravičen, če je pričakovana skupna koristvečja od tveganja oz. škode za zdravje. Izvajanje postopkov optimizacijezagotavlja, da se posegi izvajajo z uporabo posegom prilagojene radiološke in druge potrebne opreme ter po pisnih postopkih. Zaključki. Posebno pozornost je potrebno posvetiti zagotavljanju in preverjanju kakovostimamografije vključno z oceno obsevanosti preiskovane osebe. Pri oblikovanju srnernic ob uvajanju nacionalnega presejalnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk v Sloveniji smo uporabili podatke podobnega programa v Veliki Britaniji. Kaže se tudi potreba po prerazporeditvi števila posegov med pokrajinami oziroma aparati ter razmislek o morebitni dodatni mobilni mamografski napravi.
Keywords: Breast Neoplasms; diagnostika; Dojka, novotvorbe; dojke; Mammography; Mamografija; Mass Screening; Množični pregledi; Prevention And Control; preventivna medicina; Radiation, Ionizing; rak (medicina); Sevane ionizirajoče; Technology, Radiologic; Tehnologija radiološka