Mediastinitis and bilateral pleural empyema caused by an odontogenic infection - Juretić, Mirna (Radiology and oncology (Ljubljana), 2007)
Izhodišča. Zobna vnetja so pogosta, vendar se redko širijo v vrat in v podorčje prsnega koša. Akutni gnojni mediastinitis (spuščajoči se nekrozantni mediastinitis) je bolezen, ki ima kljub zdravljenju z antibiotiki in kirurškimposegom do 40% smrtni izhod. Izjemno redko se kot posledica mediastinitsa razvije plevralni empiem. Prikaz primera. Prikazan je primer mladega, predhodno zdravega bolnika z mediastinitisom in obojestranskim plevralnim empiemom, ki je nastal kot posledica širjenja zobnega vnetja. V začetku je bil zdravljen s kirurškima posegoma na vratu. Po CT preiskavi prsnega koša, ki je pokazala širjenje vnetja v prsni koš, je bila narejena torakotomija in drenaža obojestranskega empiema plevre z antibiotskim zdravljenjem. Bolnik je ozdravel, kljub zakasnelem spoznanju zapleta zobnega vnetja. Zaključki. Pri zgodnji diagnostiki spuščajočega se nekrotizantnega mediastinitisa, ki nastane zaradi zobnega vnetja, je CT preiskava prsnega košapomembna diagnostična metoda saj omogoča ustrezno zdravljenje bolnika.
Keywords: Complications; Empiem prevralni; Empyema, Pleural; Mediastinitis; Periapical Abscess; Periapikalni absces; prsni koš; therapy; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; vnetja; vrat; Vrata; zdravljenje; zobje