Extramedullary plasmacytoma of the larynx - Strojan, Primož (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Namen. Predstavitev treh primerov ekstramedularnega plazmacitoma grla, ki so bili zdravljeni na Onkološkem inštitutu v Ljubljani v obdobju 1969-1999. Rezultati. Vsi trije bolniki so bili zdravljeni samo z obsevanjem. Pri vseh treh je bila dosežena permanentna lokalna in regionalna kontrola bolezni v trajanju 7.8, 4.7 in 3.5 let ter ohranjena funkcija grla. Dva bolnika sta umrla, oba zaradi vzrokov, ki niso bili povezani s plazmacitomom. Pri nobenem izmed bolnikov bolezen ni napredovala v multipli mielom. Zaključki. Ekstramedularni plazmacitom grla je redka bolezen, ozdravljiva pri večini bolnikov, zdravljenih z obsevanjem. Srednje visoke obsevalne doze in polja omejenega obsega zagotavljajo odličen kozmetski in funkcionalni rezultat.
Keywords: Aged; Diagnosis; grlo; Grlo, novotvorbe; Laryngeal Neoplasms; Middle Age; Ostareli; Plasmacytoma; Plazmacitom; plazmocitom; radioterapija; Radiotherapy; rak (medicina); Srednja leta; therapy; zdravljenje